Kaspersky Lab lanseaza in Romania o carte de povesti menita sa contribuie la educarea copiilor privind pericolele din mediul online
Un raport realizat de Platforma DigiLiv-REI – Vieti digitale. Cercetare, Educare, Interventie, fondata de echipa EU Kids Online Romania, arata ca 3 din 10 copii din Romania au avut o experienta neplacuta in mediul online
15 mai 2019
Mediul online devine tot mai periculos pentru utilizatorii neavizati, pe plan global, iar una dintre cele mai vulnerabile categorii este reprezentata de copii. Pentru a veni in sprijinul copiilor si al parintilor, Kaspersky Lab lanseaza in Romania cartea de povesti „Kasper, Sky si ursul cel verde”, un proiect realizat in colaborare cu Marlies Slegers, o cunoscuta autoare olandeza de carti pentru copii si tineri, menit sa contribuie la educarea copiilor in privinta unui comportament responsabil in mediul online.
Un raport realizat de Platforma DigiLiv-REI – Vieti digitale. Cercetare, Educare, Interventie, fondata de echipa EU Kids Online Romania[1], in 2018, arata ca experientele neplacute in mediul online sunt in crestere: o treime – 33% dintre copiii din Romania au raportat o experienta neplacuta in mediul online, in ultimele 12 luni – in crestere de la 21%, in 2010, si 27% in 2013.
Cartea, cu titlul „Kasper, Sky si ursul cel verde”, va fi lansata in cadrul unui eveniment pentru copii, organizat pe 18 mai, de la ora 16.00, la Sun Plaza Romania. Cartea spune povestea unui baietel, Kasper, si a lui Sky, colega si prietena lui. Kasper primeste un cadou de la bunicul lui, fost marinar: un urs de plus verde, pe nume Kuma, care se dovedeste mai mult decat o jucarie: poate sa vorbeasca, iar atunci cand Kasper este pe cale sa faca un lucru periculos – de exemplu, sa isi dea parola de la un joc online unui alt coleg – ursul se inroseste si il impiedica.
Initiativa isi propune sa creasca nivelul de constientizare privind amenintarile din mediul online pentru copii, in special al celor cu varste intre 9 si 11 ani si sa ii invete despre comportamentul responsabil in mediul online. Acelasi studiu arata ca cea mai mare crestere a experientelor negative a avut loc chiar in randul copiilor intre 9 si 10 ani, aratand o scadere a varstei de expunere la experiente neplacute in mediul online. Si mai ingrijorator este faptul ca 43% dintre victime nu au facut nimic, iar 13% dintre copii au considerat ca a fost vina lor, in timp ce 5% s-au razbunat pe agresor.
Raportul citat, denumit „Acces, utilizari, riscuri si oportunitati ale Internetului pentru copiii din Romania”, mai arata ca, in timp ce bullying-ul in general (online sau offline) a scazut, cyberbullying-ul – in special sub forma unor mesaje rautacioase sau agresive – a crescut la 23% – de la 12%, in anul 2013.
„Acest proiect este menit sa ajute cat mai multi copii sa reactioneze corespunzator atunci cand se intampla ceva in neregula in mediul online”, spune Bogdan Pismicenco, Territory Sales Manager Romania, Bulgaria si Moldova, Kaspersky Lab. „Kuma este un urs simpatic, care vorbeste pe limba copiilor despre lucruri serioase din lumea online. Inca din momentul in care incep sa foloseasca in mod frecvent Internetul, copiii trebuie sa stie ca unele site-uri pot fi periculoase, ca trebuie sa anunte imediat un adult daca cineva se poarta nepotrivit sau agresiv – de exemplu, le trimite mesaje rautacioase sau le foloseste fotografiile. Parintii le pot fi alaturi explicandu-le de fiecare data cand au intrebari si prevenind situatii neplacute cu ajutorul solutiilor de control parental.”
”In primul rand, este nevoie de informarea adultilor, cu precadere a parintilor, profesorilor, in privinta riscurilor la care sunt expusi copiii online, de la varste din ce in ce mai mici, pentru a intelege particularitatile mediului online fata de viata ”reala”, dar si similaritatile. In al doilea rand, este necesara depasirea atitudinilor protectioniste, de superioritate a adultilor fata de copii si angajarea intr-o conversatie cu acestia, pentru a afla ce anume ii preocupa, pentru a-i putea ajuta sa navigheze complexitatea interactiunilor cu ceilalti, atat online cat si offline. Iar in ultimul rand, este nevoie de stabilirea unui echilibru intre solutiile restrictive, de interzicere sau limitare (a timpului online, a activitatilor) si solutiile care angajeaza copiii ca participanti activi, responsabili de crearea unui mediu sigur online pentru ei si prietenii lor”, a adaugat Monica Barbovschi, presedinta Digital Lives. Research, Education and Intervention.
In Romania, conform studiului citat, 24% dintre copii afirma ca parintii lor folosesc solutii de control parental pentru a fi la curent cu ce site-uri acceseaza cei mici.
Solutia Kaspersky Safe Kids a obtinut recent trei certificat Aprobat din partea evaluatorului independent de software AV-TEST, pentru Windows, iOS si Android. Versiunea Kaspersky Safe Kids a fost mai eficienta in a proteja copiii de accesarea site-urilor periculoase, avand un filtru superior, care blocheaza continutul pentru adulti in sapte din 10 categorii de continut, comparativ cu ceilalti competitori si cu instrumentele interne ale sistemelor de operare. Detalii despre solutii sunt disponibile aici.
Despre Kaspersky Lab
Kaspersky Lab este o companie globala din domeniul securitatii cibernetice, prezenta pe piata de peste 21 de ani. Informatiile vaste despre amenintarile cibernetice si experienta in securitate IT detinute de Kaspersky Lab se materializeaza in mod constant in solutii de securitate si servicii de ultima generatie pentru a proteja companiile, infrastructura critica, autoritatile guvernamentale si utilizatorii individuali din toata lumea. Portofoliul companiei include protectie endpoint de top si mai multe solutii specializate de securitate si servicii, pentru a combate amenintarile digitale tot mai sofisticate. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejati de tehnologiile Kaspersky Lab, precum si 270.000 de companii client, pe care le ajutam sa protejeze ce e mai important pentru ele. Pentru mai multe informatii, vizitati www.kaspersky.ro.
[1] Datele au fost culese in martie-aprilie 2018 de catre IRES – Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie.
No Comments