OMS avertizează: temperaturile ridicate accentuează poluarea atmosferică. Află cum poți diminua expunerea la factorii poluanți
Europa se confruntă în prezent cu un val de caniculă, care a determinat mai multe guverne să emită alerte de urgență pentru protejarea populației.
Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă asupra temperaturilor foarte ridicate din ultima perioadă, ce pot duce, printre altele, la reținerea mai îndelungată a poluanților în aer, mai ales în marile orașe, accentuând scăderea calității aerului.
Potrivit Agenției Europene de Mediu, aproape 30.000 de români mor anual din cauza bolilor declanșate de poluare, România aflându-se în topul celor mai poluate țări din Europa.
Ce recomandă specialiștii pentru diminuarea efectelor negative ale poluării
Deși cele mai multe recomandări pentru reducerea expunerii la poluare atmosferică sunt adresate mediului exterior, studiile arată că 90% dintre activitățile de zi cu zi ale oamenilor se desfășoară la interior. Cu toate acestea, expunerea la factori poluanți din aer poate fi cu atât mai periculoasă în spațiile închise, deoarece acestea acționează ca niște colectori de alergeni din mediul exterior.
Chiar dacă pe perioada verii aerul condiționat este unul dintre dispozitivele cele mai utilizate de oameni, foarte multe cercetări arată că aceste aparate sunt conductoare de particule și microorganisme din atmosferă, care provoacă probleme de respirație, precum și rinite alergice, stări de uscăciune a pielii sau a ochilor și pot accentua durerile asociate reumatismului.
Un studiu condus de către Yonsei Medical Journal a demonstrat faptul că purificatoarele de aer reprezintă o alternativă mult mai inteligentă și performantă când vine vorba de reducerea temperaturilor de la interior, dar și de reducerea expunerii la poluanți atmosferici. Același studiu arată și că utilizarea purificatoarelor de aer a diminuat semnificativ administrarea medicamentelor la persoanele care se confruntă cu probleme respiratorii cauzate de alergii.
Specialiștii recomandă ca alegerea unui purificator de aer performant să fie făcută ținând cont de caracteristicile tehnologice pe care dispozitivul le încorporează, precum filtrarea și colectarea cât mai multor tipuri de alergeni sau bacterii. Potrivit experților Dyson, o atenție sporită trebuie acordată și nivelului de absorbție a particulelor fine din aer. Captarea microorganismelor de până la 99,95% este posibilă doar prin intermediul filtrelor HEPA și a sistemului de filtrare etanș de tip 360°, atribuții pe care purificatorul de aer este indicat să le dețină.
Astfel, utilizarea în mod frecvent a unui purificator performant are multiple beneficii pentru organism, fiind un ajutor important atât în prevenirea expunerii la factorii poluanți din aer, cât și pentru crearea unui mediu mai confortabil la interior în timpul perioadelor caniculare.
No Comments