SAINT-GOBAIN ROMÂNIA ANUNȚĂ CÂȘTIGĂTORII CONCURSULUI DE ARHITECTURĂ PENTRU STUDENȚI LA ETAPA NAȚIONALĂ
Saint-Gobain România anunță câștigătorii celei de-a XIX-a ediții a etapei naționale a Concursului de Arhitectură pentru Studenți, o competiție bazată pe viziunea Saint-Gobain asupra clădirilor durabile, la care pot participa studenți din domeniul arhitecturii, designului, ingineriei construcțiilor sau alte discipline conexe, indiferent de anul de studiu.
Obiectivul Concursului de Arhitectură pentru Studenți este de a dezvolta un proiect de construcție bazat pe durabilitate, atât pentru oameni, cât și pentru planetă, cu clădiri eficiente din punct de vedere energetic, cu emisii reduse de carbon și cu un grad ridicat de confort pentru ocupanți. Studenții pot participa individual sau în echipe formate din maximum doi membri, alături de un profesor coordonator.
În fiecare an, Saint-Gobain selectează o țară în care propune o temă de arhitectură și colaborează îndeaproape cu municipalitatea locală pentru a concepe un proiect care să abordeze o serie de aspecte sociale și culturale reale. Studenți de la diferite universități din întreaga lume propun proiecte pentru a candida și a câștiga unul dintre premiile concursului.
Criteriile de jurizare, aplicabile ambelor etape, au inclus următoarele componente: construcție nouă 60% (arhitectură 30%, construcție sustenabilă 30%) și renovare 40% (arhitectură 20%, construcție sustenabilă 20%): excelență în proiectare, concept funcțional, adaptat la context, soluții și strategii pentru reducerea consumului de energie, a carbonului incorporat și a nivelului de carbon operațional, reducerea utilizării de resurse non-regenerabile, îmbunătățirea confortului termic, a gradului de iluminare, a confortului acustic și a calității aerului la interior, calitatea și consecvența detaliilor de execuție cu privire la fizica clădirilor etc.
Concursul de Arhitectură pentru Studenți se desfășoară în două etape – națională și internațională, proiectul clasat pe locul I la nivel local intrând automat în cursa pentru premii la nivel internațional.
Proiecte premiate la nivel național
Premiul I
- TRIO OF THE NORDIC GREENS, echipa formată din Diana-Mariana Munteanu și Alexandru-Răzvan Moscaliuc, Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”, Iași
Premiul II
- THE LINE, echipa formată din Alexandru Dulfu și Szabolcs Gyorgy, Facultatea de Arhitectură și Urbanism, Timișoara
Premiul III
- EVERGREEN VIEWS, echipa formată din Alexandra Elena Tuleu, Alex Georgel Ban și Sebastian Sgaroiu, Facultatea de Arhitectură și Urbanism, Timișoara
Mențiune I
- VERTICAL GARDEN, echipa formată din Adela-Monica Mustață și Alexandru-Aurel Tudoroiu, Facultatea de Arhitectură și Urbanism, Timișoara
Mențiune II
- E.L., echipa formată din Adriana Moldovan și Tudor Bigu, Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”, Iași
Tema Concursului de Arhitectură pentru Studenți – ediția a XIX-a
Tema din acest an a concursului a constat în elaborarea propunerilor de proiecte pentru revitalizarea unei zone situate în nord-estul orașului Helsinki, Finlanda. Principala provocare a fost reprezentată de proiectarea unei clădiri rezidențiale noi, în paralel cu renovarea și conversia unei clădiri de birouri existente într-o funcțiune rezidențială mixtă destinată cazării cercetătorilor și / sau studenților. În plus, participanții au trebuit să conceapă interconexiunea acestor clădiri, integrând totodată și celelalte construcții aflate în zona de studiu, precum și spațiul exterior public. O atenție specială s-a acordat conceptelor de circularitate și reutilizare a materialelor și părților de construcție.
Înainte de lansarea concursului, tema fiecărei ediții este supusă dezbaterii, aceasta fiind agreată împreună cu profesorii de la universitățile participante în cadrul evenimentului Zilele Profesorului.
Lista câștigătorilor la etapa națională poate fi consultată aici.
Mai multe detalii despre Concursul de Arhitectură pentru Studenți, aici.
Despre Saint-Gobain
Lider mondial în domeniul soluțiilor ușoare și sustenabile pentru construcții, Saint-Gobain proiectează, produce și distribuie materiale și servicii pentru piețele industriale și de construcții. Soluțiile sale integrate pentru renovarea clădirilor publice și private, pentru construcțiile ușoare și decarbonizarea construcțiilor și a industriei sunt dezvoltate printr-un proces continuu de inovare și oferă durabilitate și performanță. Angajamentul Grupului este ghidat de scopul său, “MAKING THE WORLD A BETTER HOME”.
Vânzări de 47,9 miliarde EUR în 2023 la nivel global
160,000 de angajați care activează în 76 de țări
Un Grup angajat să atingă neutralitatea emisiilor de carbon până în 2050
În România, Saint-Gobain furnizează produse și soluții din gamele Abrasives, Glass, Saint-Gobain Prime Glass Working, Sekurit, ISOVER, PAM, Rigips, Weber, Duraziv şi Chryso, cumulând aproximativ 2000 de angajați în 14 situri industriale situate în Brăneşti, Călăraşi, Ploieşti, Satu-Mare, Turda, Suceava, Vălenii de Munte, Popești Leordeni şi Ariceştii Rahtivani. Pentru mai multe informații despre Grupul Saint-Gobain în România, vizitați www.saint-gobain.ro.
No Comments