110 liceeni și 25 de profesori din 6 licee bucureștene finalizează patru luni de formare în cadrul programului „KIT – Keep In Touch”

Just another WordPress site

110 liceeni și 25 de profesori din 6 licee bucureștene finalizează patru luni de formare în cadrul programului „KIT – Keep In Touch”

București, 30 aprilie 2025: Asociația Zi de BINE anunță finalizarea celor patru luni de formare a elevilor și profesorilor din cadrul proiectului „KIT – Keep In Touch”, un program de tip „peer to peer education”, dedicat sănătății emoționale și prevenirii consumului de substanțe în rândul tinerilor. Timp de patru luni, 110 elevi și 25 de profesori și consilieri școlari de la Colegiul Național Ion Creangă, Colegiul Tehnic Valter Mărăcineanu, Colegiul Național Școala Centrală, Liceul Teoretic Ion Barbu, Colegiul Național Matei Basarab și Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonița au parcurs sesiuni de formare intensivă pentru a deveni resursă și legătură cu informații de prevenție și servicii suport pentru ceilalți elevi.

Ultimul modul de formare a fost unul opțional, dedicat vorbitului în public și dezbaterilor, susținut de Vlad Ciobanu și Șerban Pitic, coordonatorii proiectului Romania Debates, și a presupus opt sesiuni de training și simulări de debate, în opt săptămâni consecutive, încheindu-se cu o competiție-maraton de 10 ore, desfășurată în weekendul 27-28 aprilie 2025.

„După trei ani de predat dezbateri prin programul nostru Romania Debates către elevi din mai multe județe ale țării, parteneriatul cu Zi de Bine și proiectul KIT – Keep It Together ne-a adus una dintre cele mai frumoase provocări: să lucrăm cu șase licee din București, în același timp. În doar opt întâlniri, am văzut cum tineri de 15-17 ani care nu se cunoșteau ajung să gândească împreună, să construiască argumente și să dezbată teme de la dreptul de vot la 16 ani, la impactul rețelelor sociale, echilibrul dintre carieră și viața personală și chiar teme mai profunde, cum este datoria morală să avem grijă unii de alții. Ne bucurăm că am putut să le oferim puțină încredere în forțele proprii și câteva instrumente care să îi însoțească mai departe. Suntem recunoscători echipei Zi de Bine pentru spațiul de învățare autentică pe care l-au creat și, mai ales, le mulțumim tinerilor din KIT pentru încrederea și efortul lor din aceste trei luni în care am crescut împreună,”au declarat Vlad Ciobanu și Șerban Pitic.

Proiectul este susținut de partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România, UniCredit Bank și Leroy Merlin.

„Fiecare întâlnire cu acești tineri a fost o reconfirmare a faptului că, atunci când investim în educație, inclusiv educație emoțională, investim de fapt într-un viitor mai sănătos pentru toți. Ne bucurăm că programul KIT a reușit să creeze un cadru autentic de învățare, în care elevii au avut spațiul să devină mai încărcați de încredere, empatie și spirit critic,” au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.

După succesul proiectului C.R.E.A.A.Ti.V. și ca răspuns la creșterea alarmantă a consumului de substanțe în rândul tinerilor, Asociația Zi de BINE a lansat în noiembrie 2024 programul KIT – Keep In Touch, un proiect unic, de educație pentru sănătate emoțională și prevenția consumului de substanțe, inspirat din programe similare derulate cu succes în alte 14 state europene și în conformitate cu politicile Oficiului ONU pentru Droguri și Crimă (UNODC), oferind un sprijin atât de necesar în școli.

Programul nu se adresează „licceelor-problemă”, ci școlilor preocupate de prevenție, cu profesori deschiși spre metode inovatoare de educație pentru sănătate mintală, emoțională și fizică. În acest cadru, elevii au fost instruiți în abilități relaționale, orientare în carieră, prevenția abuzului de substanțe, schimbarea atitudinilor, identificarea resurselor, gestionarea anxietății și a emoțiilor, comunicare asertivă, dezbatere, reziliență și tehnici antibullying, precum și tehnici din interviul motivațional.

Pe lângă cele patru luni de formare, elevii au solicitat și sesiuni opționale de aprofundare pe anumite teme, ce vor avea loc în perioada imediat următoare. De asemenea, în luna iulie 2025, vor fi organizate două tabere KIT, unde liceenii din program vor învăța cum să transmită mai departe cunoștințele dobândite, devenind astfel cu adevărat mentori pentru colegii lor.

***

Despre Asociația Zi de BINE

Scopul Asociației Zi de Bine este acela de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația susține proiecte sociale în fiecare lună și  încurajează oamenii să-și doneze ziua de naștere pentru acestea. Mecanismul de funcționare este unul simplu: la început de lună se anunță cauza susținută și sunt descrise nevoia și beneficiarii. Ulterior, la finalizarea proiectului, donatorii află ce s-a întâmplat cu banii și sunt invitați să vadă rezultatul implicării lor.

Dacă aveți un proiect în care credeți dar pentru care nu ați găsit încă finanțare, îl puteți înscrie pe www.zidebine.ro.

Pentru mai multe informații:

Asociația Zi de BINE

Tel: 0725.565.375

Email: contact@zidebine.ro

No Comments

Add your comment