Cum se face debitarea tablei
Indiferent ca este vorba despre debitare tabla normala sau despre debitare CNC si respectiv despre debitare tabla zincata in mod particular, daca aveti nevoie de astfel de proceduri care apartin domeniului confectii metalice, atunci este cazul sa cititi mai multe in acest articol.
Taierea tablei cu oxigen si flux se aplica in momentul in care sunt taiate otelurile de inox, materialelor refractare, aliajelor de cupru si fontelor. La procedeul acesta jetul de oxigen care intra in arzatorul oxigaz este antrenat de un flux pulverizate care arde odata cu degajarea unei cantitati suplimentare de caldura. Fluxul este compus din pulbere de fier si din fondanti cum sunt silicatii si carbonatii de calciu.
Taierea cu plasma se foloseste tot mai des avand numeroase avantaje comparativ cu alte procedee de taiere termica cum ar fi productivitatea ridicata, posibilitatea de a taia aliajele refractare la o grosime mai mare, taieturi inguste si lipsa bavurilor.
Pentru taiere este folosit arcul sau jetul de plasma care arde, incalzeste si indeparteaza metalul din zona de taiere. Jetul de plasma se va folosi pentru a taia aliajele metalice cu o grosime de pana la 10 mm si la grosimi mari este folosit arcul de plasma. Vitezele pentru taiere sunt de pana la 1250 mm/min.
Taierea cu laser reprezinta un procedeu modern pentru a taia si prelucra fin toate materialele metalice sau nemetalice cu scopul de a indeparta cantitati mici de material sau pentru taiere.
Se foloseste un fascicul laser care dezvolta pe spatii mici temperaturi ce pot ajunge pana la 18000 de grade. latimea taieturii va fi de ordinul zecimilor sau sutimilor de milimetru si piesele care se taie sunt in general subtiri. Viteza de taiere va scadea odata cu grosimea semifabricatului. Se utilizeaza in industria optica si electronica pentur debitari de elemente semiconductoare sau pentru lentile.
Taierea utilizand microaschii foloseste eroziunea electro-chimica sau eroziunea electro-mecanica. Unul dintre cele mai importante procedee folosite este taierea anodo mecanica care foloseste ca si instrument un disc sau o banda ce realizeaza o miscare relativa prin raport cu semifabricatul, scula poate sa fie chiar si cu un fir metalic.
Taierea oxi foloseste drept sursa de caldura pentru a incalzi piesa pana la temperatura de amorsare arcul electric. Arcul se obtine intre un electrod tubular si piesa pentru taiat. Prin electrod se va insufla ixigen. Electrozii sunt facuti din otel si au continut de carbon mic diametrul interior fiind de 2-4 mm si grosimea peretelui de 3-5 mm. Nu se evita astfel o concentratie foarte mare de caldura in zona deci topirea muchiilor superioare.
Taietura sub apa este utilizata in anumite procese de taiere. Datorita faptului ca arcul electric si flaca ard sub apa metoda poate fi folosita la taiere sub apa. Arzatoarele folosite sunt speciale si prin el se inslufa aer care va forma o bula pentru a proteja flacara. Flacara se aprinde deasupra apei dupa ce se da drumul la aer comprimat. Materialul se va incalzi pana cand ajunge la temperatura de amorsare a arderii dupa care se incepe si insuflarea oxigenului.
No Comments